Grimm
is de zoon van Naidy

Ulima Grimm la Duchesse de la Fosse(Naidy Hestie des Vaillants d’Oslark X Ilton de la Sylve Enchantee), is bij ons geboren op  31 mei 2003 * 

Grimm is bij ons geboren op 31 mei 2003, HD-A, MAG-test, DNA-profiel, recommandee, Kampioen Nederland en Duitsland, Veteranen kampioen. 

We hebben de fokadviescommissie gevraagd een reu voor ons te zoeken, want het is een vak apart om goede bloedlijnen te vinden. We kwamen terecht bij Philippe Guillon in Frankrijk. Grimm’s vader is Ilton de la Sylve Enchantee. Op 29 maart 2003 zijn we naar Frankrijk gegaan om Naidy te laten dekken. Grimm is de derde boreling van het derde nest van Naidy,.

Een uitgebreid verslag van dit derde nest staat op een aparte pagina (volgt nog).  

Zijn naam Ulima Grimm   
Zijn eerste naam begint met de letter U, volgens het Franse stamboeksysteem. Ulima betekent ‘wijs’. Grimm is zijn roepnaam. Dat is een oude Franse hondennaam.
Alle pups uit het nest hebben U + G namen. De U-naam hebben wij gegeven en hebben allemaal betekenis, de G-naam hebben de mensen zelf bedacht en hebben soms ook een betekenis.   

Opvoeding   
Omdat we een paar pups wat langer dan gebruikelijk bij ons hadden, bleek Grimm in het begin meer belangstelling voor zijn moeder te hebben dan voor ons. Daarbij hebben we het beiden erg druk en konden we niet zoveel tijd besteden aan zijn opvoeding als we eigenlijk zouden willen.
Uiteindelijk besloten we het maar middels een externe cursus aan te pakken (de bekende stok achter de deur) en zijn we terecht gekomen bij de Martin Gaus Hondenschool in Veenendaal. Daar heeft Grimm allereerst de Basiscursus gevolgd en is hij met vlag en wimpel geslaagd. We zijn verder gegaan met Vervolg 1 en Vervolg 2. Beide cursussen heeft Grimm met goed gevolg afgesloten. Daarna zijn we met Grimm in Amersfoort gaan trainen voor de G&G. Door de trainingen is het contact met Grimm 300% verbeterd. Hij leert snel en hij is inmiddels erg aanhankelijk, soms een echte vrijkous en voor Tevka een echte goedzak. Ze mag bijna alles van Grimm. Maar hij kan ook heel overdreven reageren of zich aanstellen tijdens de les en gaat dan uitgebreid rollebollen. Hij gaat graag mee naar de trainingen en houdt mij dan lekker bezig, omdat hij werkelijk alles ziet.   
De opvoeding gaat gestaag door met speuren, behendigheid en UV-examens, maar ook willen we graag dat Grimm misschien zijn genen doorgeeft aan volgende generaties. Grimm Beste pup Winner 2004 Daarom gaan we al vroeg met hem naar shows. We houden u graag op de hoogte op zijn eigen show-pagina.

(On)deugden en leuke dingen van Grimm 
Grimm vindt alles leuk en hij stuift het liefst op iedereen af. Dat is wel leuk, maar hij moet zich ook leren beheersen. Dat is nog wel een beetje moeilijk, vooral als hij bekenden ziet. Ook als er familie binnenkomt, kan hij zich amper beheersen en …. laat nog wel eens een vreugdeplasje. Inmiddels is dat wel over, maar hij is nog steeds erg enthousiast als er bekenden op bezoek komen.
Ook heeft Grimm al een paar keer koeien en kippen gedreven. Van die koeien hebben we kunnen filmen. Toch maar eens een keer een aanlegtest doen?
Helaas zijn er toch een paar schoenen en pantoffels gesneuveld.
En samen met zijn moeder heeft hij de baas een keer finaal omver gelopen! Ze kunnen toch wel een beetje lomp zijn. Ook tijdens het spelen met zijn moeder gaat het er vaak erg ruig aan toe. 
Leuk dat er een straat in Berlijn naar je genoemd wordt, toch?

Eten… 
Grimm is dol op eten en lust werkelijk alles. Zo zocht hij als kleine pup al naar bananenschillen bij de sportschool naast ons, ze mogen ook al platgereden zijn. Nog steeds is een bananenschilletje een lekkernij…. Sta ik aardappelen te schillen, Grimm staat erbij…
Hij had al vlot in de gaten dat de composthoop van de buren ook allerlei lekkers bevatte. Zelf hadden we een keer een bloemkool erop gegooid. Een paar dagen later wist ik eerst niet wat ik nou op het gras zag liggen, maar het was de bloemkool. Daar is hij zeker twee weken zoet mee geweest en al spelende at hij er steeds een stukje van op, lekker, rauwe bloemkool.  

In huis…. of buiten? 
In huis kan hij lekker spelen, maar ook juist heel rustig liggen. Dan het liefst bij de tochtige voordeur op de koele tegels.
We hebben inmiddels wel een traphekje moeten plaatsen, want meneer heeft ontdekt dat er heel veel leuke dingen boven te vinden zijn.
Ook de WC-deur moet goed dicht, want wat je als hond wel niet allemaal met WC-papier kunt doen….. De lege wc-rollen mag hij wel hebben, en die neemt hij direct mee om op te kauwen.
Stukjes houtskool uit de open haard zijn ook niet te versmaden op zijn tijd.
Na onze verhuizing hebben we besloten dat we de honden buiten zouden wennen. Dat ging eigenlijk heel goed. Alleen Naidy heeft wel eens een kwartiertje voor de deur staan kijken. Dat hebben we genegeerd en als ze dan berustte, haalden we haar een tijdje later naar binnen. ’s Zomers staat de achterdeur altijd open als we thuis zijn, dus kunnen ze in en uit. Ze zijn er nu helemaal aan gewend en gaan braaf op hun grote kussen in de garage. Overdag kunnen ze ook droog onder het afdak liggen.
Ook kleine Tevka is vanaf de tweede dag dat we haar hebben al buiten en ze vindt het heerlijk. Ook zij ligt graag op de koele tegels. 

Op cursus 
Op cursus gaan vindt Grimm geweldig. Maar we gaan er wel heen om te leren en gelukkig wordt er niet gespeeld. Spelen leidt namelijk erg af. Als hij nieuwe onderdelen moet leren, haalt hij soms alles uit de kast, totdat hij het begrijpt en de oefening goed uitvoert. En dan gaat het snel. De trainingen zijn 1x per week een uur en dat is best vermoeiend, want hij vergt intensieve begeleiding en ziet alles om zich heen. De afleiding is dan ook groot. Thuis proberen we ook steeds kleine momenten te oefenen. Inmiddels ook met speuren begonnen en dat is elke zondagochtend. Lekker met z’n tweeën het veld in en snuffelen. Grimm is dan steeds weer verbazend relaxed vergeleken met de andere training.
Inmiddels is Grimm gestart met behendigheid en dat is he-le-maal TE GEK….
Apporteren bij G&G: het lijkt zo simpel. Maar Grimm vindt het alleen maar leuk om stokken van Naidy af te pakken en reageert niet op de dummy!?!? Tot een moment dat hij een houten blok ziet. Daarmee is het kwartje gevallen en apporteert hij als een speer. Rare hond… 

Showen… 
Showen is dus duidelijk iets anders dan op les. Op les en thuis kan hij voortreffelijk volgen, maar in Zuidlaren bleek hij alles door elkaar te halen. Thuis oefenen we dan op volgen en gewoon meelopen als aparte onderdelen.
Grimm is nu ruim twee jaar en kan heeeeel mooi in show staan. Het rondje lopen is nog elke keer verrassend. Want als Naidy er ook bij is, dan is de eerste gedachte bij Grimm: mammaaaaaa….. Kortom: doorgaan met oefenen, want hij kán wel mooi lopen, als er maar geen afleiding is….. en meestal gaan we naderhand lekker even het bos in of naar het hondenstrand lekker uitwaaien.
Grimm is 5 jaar en intussen echt volwassen geworden. Hij is de man in de roedel, rustig en zelfbewust. Heeft enorm veel energie en gaat graag mee rennen en fietsen. In draf neemt hij grote passen, maakt veel snelheid en lijkt hij net als zijn moeder te gaan zweven.
Ach, en showen, pffff dat maakt hem niet zoveel uit.
Daarom waren we enorm blij toen Grimm zich op 10 en 11 mei 2008 tijdens de Nationale d’Elevage in Chartres van zijn beste kant liet zien en…. hij kreeg Excellent++. Samen met zijn HD-resultaten is Grimm nu Recommandée!!!  

Nakomelingen
Begin 2007 en eind 2008 is Grimm (met Tevka) vader geworden van 10 en 11 pups.
Eind mei 2009 heeft Grimm een dekking gedaan met Grand Lutin Zenta uit Zweden. Op 30 juli 2009 zijn Grappo en Giro geboren. Zie het fotoalbum van deze twee jongens: GKullen  
Half september 2009 heeft Grimm de dekking gedaan met Valou du Murier de Sordeille in Frankrijk. Op 13 november zijn er 9 pups geboren. Zelf houden we een teefje hieruit: Enya Bhaonáin des Bergers du Forez.  
Half februari 2010 heeft Grimm een dekking gedaan met Unique de la Vallee de Maronniers uit Zweden. Op 15 april zijn twee reutjes Vox en Vim geboren. 
Begin juni 2010 heeft Grimm een dekking gedaan met Ghana du Bois Tourbeux uit België.Op 3 augustus zijn er 9 pups geboren.

Titels
Op 5 maart 2006 behaalt Grimm zijn 4e CAC en is Nederlands Kampioen.
Op 1 augustus 2009 zijn we met Grimm op de show in Bremen. Hij wordt 1e en Uitmuntend en krijgt zijn 5e VDH-CHA punt. Hiermee is hij nu Duits kampioen VDH!  Ook 2011 is weer een showjaar voor Grimm, deze keer in de veteranenklasse. Hij heeft inmiddels drie titels bij, t.w. Veteranen Kampioen, European Dogshow Winner 2011 en Veteranen Winner 2011.